MERE ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA ZAHLAĐENJA U MAJU

Povoljne vremenske prilike tokom marta i aprila uslovile su masovno cvetanje voća, zbog čega su se pčelinje zajednice veoma dobro razvile i formirale određene zalihe meda. Međutim, hladni i kišni talas koji je krajem aprila i početkom maja zahavatio celu Srbiju, u periodu cvetanja najznačajnije medonoše – bagrema, negativno će se odraziti ne samo na prinose, već i na stanje pčelinjih zajednica.

U pojedinim krajevima (Vojvodina, istočna Srbija) ne samo da je došlo do prekida nektarske, već i polenske paše, pa je u mnogim zajednicama došlo do prekida zaleganja matice.

S obzirom na dužinu trajanja hladnog perioda i da vremenska prognoza ne najavljuje skoro poboljšanje vremena, pčelari bi trebalo da preduzmu potrebne mere na svojim pčelinjacima, radi očivanja snage i radnog raspoloženja pčelinjih zajednica. U protivnom, može doći do težih posledica.

– Kod većine, pre svega kod jakih pčelinjih zajednica, trebalo bi preduzeti mere sprečavanja rojevog nagona i usmeriti rad na kontrolisano razrojavanje pčela. U tom cilju potrebno je pripremiti određen broj oplodnjaka i naseliti ih pčelama. Formiranim oplodnjacima dodati zrele matičnjake ili mlade matice iz rezerve. U krajnjem slučaju, pčelari koji nemaju pripremljene matičnjake, mogu koristiti matičnjake iz rojevog nagona.

– U situacijama kada nema unosa nekatara iz prirode, a pčelinja društva su već razvijena i poprilično jaka, dolazi do naglog smanjenja zaliha hrane u košnici. Tako se može dogoditi da i najjača društva budu na ivici gladovanja, u drastičnim slučajevima i da stradaju od gladi. Zbog toga je potrebno ustanoviti količinu hrane u košnici i po potrebi inetervenisati prihranjivanjem.

Ako su zalihe hrane još uvek dobre, zajednice treba prihranjivati stimulativno, svako drugo ili treće veče sa 300-400 grama sirupa, u kome je odnos šećera i vode 1:1.

U slučajevima gde su zalihe hrane ispod 8 kg, potrebno je prihranjivati iz nužde. Zavisno od količine hrane u košnici, dužine trajanja bespašnog perioda i jačine pčelinje zajednice, zajednicama treba dodati dva do tri puta po najmanje litar sirupa. Prihrana se uspešno može obavljati i pogačama.

Za sve vreme prihranjivanja preduzimati mere za sprečavanje grabeži na pčelinjaku.

 

Foto: Slavoljub Rakočević, Aleksinac

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: